Aktualności

Warsztaty kulinarne w Kociewskim Centrum Kultury w październiku


W październiku odbyły się Warsztaty kulinarne👨‍🍳 w ramach projektu ,, Złota i szara reneta – historycznie, smacznie i zdrowo – Festiwal pieczonego jabłka ‘’,
na które przybyły dzieci z II klasy Szkoły Podstawowej Jedynka Pelplin .
Warsztaty prowadził profesjonalny kucharz👨‍🍳 Pan Rafał Klozyk, który wprowadził nas w świat starych odmian drzew owocowych.
Dowiedzieliśmy się dużo o jabłku🍎🍎🍎 w zdrowym odżywianiu, oraz jego walorach.
Wspólnie przygotowaliśmy kruche ciastka🍪🍪🍪 z historycznej receptury ( 1937 roku).
Obowiązkowym dodatkiem były przepyszne jabłka, które znikały w oka mgnieniu.
Dekorowaliśmy je cukrem pudrem, lub świeżo startym cynamonem. Cóż to był za zapach 👃
Dziękujemy za wspólną kulinarną podróż.
 
    
 
    

 

logo projektu
Portal współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach VIII osi priorytetowej Ochrona dziedzictwa kulturowego i rozwój zasobów kultury Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko 2014 – 2020.